Говедарци, Рила планина

Няколко бяха причините тези дни да се отправим към Говедарци. Обикновено преминаваме набързо през него. И така, причините :) Преди 5 години местни хора ни посъветваха да се разходим по Лакатица, но тогава нямаше време. Последните две години преминавам Лакатишка Рила към езерата. Четох, че има нов параклис пак над Лакатица. И ... се разболях. Нямам представа от какво. Оправих се. Докато си бях вкъщи четох едни книги, спасени от една почти паднала къща. Издания преди около 100 години. Чета си едната, търся нещо в гугъл, намирам второ, трето и така стигнах до Асен Христофоров. И всички изброени причини да ги нямаше, пак щях да отида в Говедарци при първа възможност. Междувременно едва ли има човек, с когото да съм се срещнала и да не съм му разказала за "Трима с магаре в Рила" и за изключителната биография на Асен Христофоров. 

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент.

И така, Лакатица. Долината на реката е много добре познато място за биваци през лятото. Пътят, който преди е бил асфалтов, сега е много разбит и кален. Боклуците около него - в изобилие. Реката беше мътна, в никакъв случай чиста, и на места имаше пяна. Не зная откъде.

В събота вечер се активираха всички техники за сеч?! Много е тъжно. Местни жени казаха, че не се спира. Ние повървяхме около 6 км в посока. Стана ни ясно, че нямаме време да стигнем до новия параклис "Св. Йоан Рилски", но разходката си беше хубава. Ако се абстрахираме от боклуците и калта от камионите с дърва. Маршрутът е напълно равен. Като цяло не бих повторила.

Тази публикация спокойно можеше да се сведе до пост във фейсбук, но исках да наблегна на Асен Христофоров.

А сега малко да ви разходя из селото. 


Манастир "Св. Троица" Говедарци. Зад него има мост, по който се минава и започна нашата разходка по долината на Лакатица.

Този параклис е в двора на манастира "Св. Троица". Вдясно от главния път, който отива към Мальовица.


Иконостасът на храма "Св. Троица" 

Гледки от разходката по долината на река Лакатица



Връщенето към Говедарци и гледка към връх Мусала



В отсрещния край на селото, където е пътеката за х. "Мечит", се намира манастирът "Св. Георги". Тъй като беше задушница, а ние бяхме там относително рано, нямаше никой и не успяхме да влезем.

Под манастира е била къщата, в която е живял Асен Христофоров. В момента има къща в отлично състояние, но изглежда не е неговата.


Манастир "Св. Георги" над с. Говедарци






Къщата, за която се чудехме дали е била на Асен Христофоров


С тези кадри завършвам разказа. Жените от селото ни поканиха на два празника тази седмица, така че, който се интересува, да потърси или да пише да му кажа.

Ще се радвам да коментирате творчеството на Асен Христофоров, ако го познавате или сега чувате за него.

Хубава седмица!

Ето още идеи за разходка в Рила

И една публикация на свещеник Кирил Тошев от село Труд. Чудесна е, прочетете я: Скритата святост – монах Софроний Рилски

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент.


 






0 Коментари